Iedere radiator heeft een capaciteit uitgedrukt in Watt. Om de benodigde capaciteit van een ruimte te berekenen, wordt door ons een zogenaamde transmissie berekening gemaakt waaruit een radiator geselecteerd kan worden.
Dit luistert nauw, want als er in een woonkamer te veel capaciteit gemonteerd wordt, zal de temperatuur te snel stijgen waardoor de kamerthermostaat de ketel weer uitschakelt. De overige ruimtes in huis zijn dan waarschijnlijk nog niet warm geworden.
Doordat er vele merken en uitvoeringen in de loop der tijden zijn gefabriceerd is het lastig om de exacte capaciteit van uw oude radiator te bepalen. We hebben wel, wederom een vuistregel voor het bepalen hiervan maar de uitkomst kan 10% afwijken. Houd hier rekening mee bij het selecteren van een nieuwe radiator.
Allereerst dient U te bepalen welk type radiator U heeft. Dit wordt aangegeven door een typeaanduiding van twee cijfers:
bijvoorbeeld type 21: de 2 staat voor het aantal radiatorplaten, een dubbele radiator in dit geval
de 1 staat voor het aantal convectoren (de dunne gegolfde plaat ertussen)
bijvoorbeeld type 10: de 1 staat voor een enkele radiatorplaat
de 0 staat voor geen converctoren
Bepaal uw type radiator nu aan de hand van bovenstaande voorbeeld, en bereken het vierkante meter oppervlakte van het aanzicht. Vermenigvuldig het oppervlakte met de Watts welke in onderstaand tabel achter uw type radiator staat.
- Type 11 1700 Watt/m²
- Type 20 1900 Watt/m²
- Type 21 2500 Watt/m²
- Type 22 3200 Watt/m²
- Type 33 4800 Watt/m²
Welke radiator is geschikt voor een ruimte?
Iedere radiator heeft een capaciteit uitgedrukt in Watt. Om de benodigde capaciteit van een ruimte te berekenen, wordt door ons een zogenaamde transmissie berekening gemaakt waaruit een radiator geselecteerd kan worden.
Dit luistert nauw, want als er in een woonkamer te veel capaciteit gemonteerd wordt, zal de temperatuur te snel stijgen waardoor de kamerthermostaat de ketel weer uitschakelt. De andere ruimtes in huis komen dan niet voldoende op temperatuur.
Als vuistregel kunt U de kubieke inhoud van een ruimte bereken en dit met de volgende waardes (Watt per m³) vermenigvuldigen. De uitkomst is een goede indicatie over de capaciteit wat de radiator moet hebben. Denk erom dat als U de radiator gaat omtimmeren dat de capaciteit met 10% verhoogd moet worden. Onderstaande waardes zijn voor een goed geïsoleerde woning bedoeld.
Indien uw huis matig geïsoleerd is dient U de waardes ieder met 10 Watt per m³ te verhogen.
- Woonkamer 65 Watt/per m³
- Slaapkamer 55 Watt/per m³
- Badkamer 70 Watt/per m³
- Garage 40 Watt/per m³