Direct contact of advies nodig? 072 511 74 02
072 5117 402

Wat je moet weten bij het aanschaffen van een airco

Wanneer de temperaturen binnen steeds hoger oplopen kan een airconditioning de ideale uitkomst zijn om het in huis lekker koel te houden. Ben je op zoek naar een airco en wil je weten waar je allemaal rekening mee moet houden? In dit artikel lees je meer over airco prijzen, verschillende types en tips voor het gebruik van een airco.

Heb je na het lezen van onderstaande informatie nog vragen of wil je een airco door ons laten installeren? Neem dan contact met ons op voor een afspraak.

airco, Wat je moet weten bij het aanschaffen van een airco, Licher - Installatietechniek

Airconditioning types

Voordat je een airco gaat kopen wil je vast weten welk type airco je moet hebben. Het is natuurlijk belangrijk wat de prijsklasse is van elk type. Daarnaast moet je goed kijken in welke ruimte de airconditioning komt te staan. Hoe groot de ruimte is en hoe goed het geïsoleerd is spelen bij de aanschaf een grote rol.

Split unit airconditioning

Het spreekt voor zich dat een airco specialist in te zetten is om je nieuwe airco Een permanente airconditioning welke aan de muur bevestigd wordt. De naam doet het al vermoeden; de unit bestaat namelijk uit 2 delen. Het deel wat buiten staat zorgt voor af- en aanvoer van lucht terwijl de binnen unit zorgt dat de lucht gekoeld en verspreid wordt. Het is geschikt voor middelgrote ruimtes en verkrijgbaar in onze webwinkel in verschillende afmetingen.

Multi split airconditioning

Dit type werkt hetzelfde als de split unit alleen heeft dit systeem meerdere binnen units en 1 buiten unit. Dit betekend dat 1 buiten unit meerdere binnen units kan voorzien van koele lucht of in de winter meerdere ruimtes kan voorzien van warme lucht. Het voordeel aan dit systeem is dat het minder ruimte in beslag neemt dan meerdere afzonderlijke split units.

Airconditioning zonder buiten unit

Een monoblock unit oftewel; een airco zonder buitenunit is geschikt voor het koelen van kleine tot grote ruimten. Bovendien heb je geen slang naar buiten nodig waardoor deze vaak makkelijker aan te sluiten zijn. Middels een leiding in de muur zal de afvoer geregeld worden.

Mobiele airco

De naam zegt het al; deze units kunnen gemakkelijk verplaatst worden en daar toepasbaar in verschillende soorten ruimten. Ze zijn geschikt voor kleinere ruimten al zijn ze er ook in grotere formaten. De airconditionings hebben een iets minder langere levenduur en maken meer geluid dan een split unit bijvoorbeeld. Hierdoor zijn ze wel goedkoper en makkelijker te installeren. Mobiele airco’s zijn er met en zonder afvoerslang.

Berekenen van het vermogen

Belangrijk bij de keuze van het kiezen van een airconditioning is zoals gezegd de ruimte waarin deze geplaatst wordt. Bij een verkeerde koop of installatie kan het zijn dat de ruimte onvoldoende gekoeld wordt waardoor de ruimte nooit koel zal worden. Een goede berekening is daarom van groot belang. Je kunt dit gemakkelijk doen met onze online tool of met de volgende 3 stappen.

 1. Bereken de inhoud van de ruimte

  Meet de lengte, breedte en hoogte van de ruimte en vermenigvuldig deze met elkaar om zo tot de inhoud in m3 te komen. Dit is belangrijk in de volgende stappen.

 2. Bepaal jouw vermenigvuldigingsfactor

  Vermenigvuldigingsfactor 30: Is de ruimte goed geïsoleerd en staan er weinig elektrische apparaten in de ruimte? Gebruik dan vermenigvuldiggeheidsfactor 30;

  Vermenigvuldigingsfactor 40: Is de ruimte niet goed geïsoleerd en zijn er andere materialen waar veel warmte verloren gaat? Zoals een deur of glas bijvoorbeeld. Gebruik dan vermenigvuldiggeheidsfactor 40;

  Vermenigvuldigingsfactor 50: Wil je zeker zijn van een gekoelde ruimte en is de ruimte slecht geïsoleerd? Gebruik dan vermenigvuldiggeheidsfactor 50;

 3. Bepaal het koelvermogen

  Het koelvermogen wordt vaak aangeduid in Watt. Vermenigvuldig de inhoud van je ruimte met de hierboven bepaalde factor om het aantal benodigde watt te berekenen.

  Rekenvoorbeeld: ruimte is 100m3 x factor 30 = 3000 watt

Zelf installeren of airco bestellen met installatie?

De mobiele airco units zijn goed zelf te installeren. Ze zijn kleiner in formaat en bijna overal inzetbaar. Houdt bij het bestellen van mobiele airco’s wel rekening met de inhoud van de ruimte zoals hierboven omgeschreven. Voor de overige type units is het raadzaam om de airco te laten installeren. Bij sommige gevallen moeten er namelijk gaten in de muur gemaakt worden of moeten de buiten units worden opgehangen. Hiervoor is het belangrijk om je goed te laten adviseren. Niet alleen voor het installeren maar bijvoorbeeld ook de plek van de airco is van belang.

Airco onderhoud

Je wilt natuurlijk dat je airco zo lang mogelijk mee gaat om zolang mogelijk van de koele kamer(s) te genieten. Goed onderhoud van je airco zorgt voor een optimaal functionerende airconditioning. Hierdoor werkt jouw airco duurzamer en stiller. Het is onder andere belangrijk om filters regelmatig schoon te laten maken. Neem contact op voor het onderhoud door onze specialist, om de levensduur van uw airconditioning te verlengen.

airco, Wat je moet weten bij het aanschaffen van een airco, Licher - Installatietechniek

Veel gestelde vragen

Maakt een airco niet veel lawaai?

De nieuwe moderne airconditioning systemen zijn veel verbeterd. Ze hebben moderne technologie waardoor ze steeds stiller worden. De airconditioning systemen worden steeds vaker in slaapkamers, kantoren en andere leefruimtes gebruikt. Verder zijn ze ook steeds meer in kleinere vermogens te krijgen waardoor ze minder koude lucht produceren en daardoor ook stiller kunnen zijn. Bij een split unit doet de buiten unit het zware werk en de binnenunit werkt daarom op minimale kracht om de koude lucht te verdelen. Hierdoor heb je een optimale verdeling tussen kracht en stilte.

Hoe kan ik uitrekenen hoeveel vermogen mijn airco moet hebben?

Belangrijk bij de keuze van een airconditioning is de ruimte waarin deze geplaatst wordt. Bij een verkeerde koop of installatie kan het zijn dat de ruimte onvoldoende gekoeld wordt waardoor de ruimte nooit koel zal worden. Een goede berekening van de capaciteit is daarom van groot belang. In het artikel hierboven hebben we een berekening gemaakt hoe je het vermogen kunt berekenen. Dat kan door middel van 3 factoren welke samen een wattage vormen. Je kunt ook onze online tool gebruiken om de capaciteit te berekenen.

Hoe vaak moet ik de filters vervangen of schoonmaken?

Afhankelijk van het gebruik en het model van de airconditioning moeten de filters ongeveer 1 a 2 keer vervangen worden. Dit is per model per gebruiker verschillend. Je kunt de filters bij de meeste modellen makkelijk zelf vervangen. Daarnaast kun je een vies filter uitzuigen met een stofzuiger. In sommige gevallen kunnen ze ook gewassen worden.

Hoelang gaat mijn airconditioning mee?

Ook hier spelen een aantal factoren een belangrijke rol. Hoe vaak staat de airconditioning aan en onder welke stand bijvoorbeeld. Normaliter kun je de airconditioning zon’ 12 tot 15 jaar gebruiken. De garantie is per leverancier wel verschillend. Let hier op bij de aanschaf of vraag bij ons na wat de exacte garanties en levensduur is van jouw airco.