Airco als verwarming
Wat nog veel mensen niet weten is dat een airco naast koelen ook kan verwarmen, een airco als verwarming is dus zeker een mogelijkheid! Door te verwarmen met een airco bespaar je bovendien op je gaskosten omdat de warmte opgewekt wordt met elektriciteit. Met de hoge gasprijzen kan dat al snel resulteren in een besparing op je energierekening. Als een airco koelt wordt normaal gesproken de warme lucht afgevoerd naar buiten. Bij moderne airco systemen kan dit proces ook worden omgedraaid waardoor de warme lucht dus naar binnen wordt geblazen.
Een airco als verwarming is eigenlijk een lucht warmtepomp, die kan koelen én verwarmen. Het heet daarom ook wel een warmtepomp airco. Een warmtepomp airco zorgt ervoor dat warmte op een duurzame wijze van binnen naar buiten wordt vervoerd.
Airco als verwarming in de slaapkamer
De slaapkamer is bij uitstek de perfecte ruimte om te verwarmen met een airco. Dit is een ruimte waar vaak niet de hele dag de verwarming aan staat en die vaak kort, bijvoorbeeld vlak voor het slapen of bij extreme kou, verwarmd wordt. Door de kracht van de airco systemen van tegenwoordig zal de slaapkamer daarom in mum van tijd een behagelijke temperatuur hebben bereikt.
Een airco kan ook ingesteld worden op een vaste temperatuur, de airco slaat dan aan op het moment dat de temperatuur onder de ingestelde temperatuur komt. Net als een thermostaat!
Airco als verwarming duurzaam?
Bij een airco als verwarming denk je niet direct aan duurzaamheid, maar niets blijkt minder waar! Een airco als verwarming gebruikt minder fossiele brandstof dan verwarmen met gas (de CV-ketel). Tijdens koud weer zal de buitenunit de warmte uit de buitenlucht aantrekken, de binnenunit zorgt er vervolgens voor dat je kamer verwarmd zal worden. Dit kan zelfs tot een buitentemperatuur van -15 ºC. Want ook dan zit er warmte in de omgevingslucht.
Airco als verwarming voordelen
- Je gebruikt minder gas
- Het is energiezuiniger
- Iedere ruimte afzonderlijk verwarmen
Airco als verwarming nadelen
- Buitenunit kan veel geluid maken
- Je stroom verbruik zal toenemen
- Geen stralingswarmte, alleen warme lucht
Tip, koop een airco met overcapaciteit
Dit klinkt wellicht wat vreemd. Maar als je de airco als verwarming wilt gebruiken kan het soms raadzaam zijn om een airco te installeren met overcapaciteit t.o.v. het oppervlakte van de ruimte. Bij een langere periode van kou kan de verwarmingscapaciteit van de airco namelijk achteruitgaan. Met overcapaciteit behoud je dan nog voldoende verwarmingsmogelijkheden om de ruimte toch volledig te kunnen verwarmen. Als de kou lang blijft kan het ook voordeliger zijn om toch je CV-ketel gedeeltelijk te gebruiken om de ruimte op temperatuur te houden.
Subsidie voor de aanschaf van een airco?
In aanschaf kan een airco soms een flinke uitgave zijn, gemiddeld kunnen de kosten liggen de €1.800 en €4.500 Maar overweeg je een volledig lucht/lucht warmtepompsysteem aan te schaffen, kunt je mogelijk wel subsidie aanvragen. Op de website van de RVO kan je hier meer over lezen.
Wil je meer informatie of advies? Neem dan contact met ons op voor een vrijblijvend advies.