Direct contact of advies nodig? 072 511 74 02
072 5117 402

Airconditioning Split unit

Er zijn verschillende types airconditioning, zo ook de split unit airco. Wij vertellen je graag meer over de split unit airconditioning en de voor- en nadelen van dit type airco.

Wat is een split unit Airconditioning?

In het zuiden van Europa zie je dit type airco veel in het straatbeeld terug komen. En ook in Nederland wordt de split unit airconditioning steeds vaker geïnstalleerd bij particulieren. Een split airco is een type airconditioning dat bestaat uit twee onderdelen, namelijk een buitenunit en één of meerdere binnenunits. Voor het koelen wordt er gebruik gemaakt van een koelvloeistof wat tussen de binnen-en buitenunit gepompt wordt. Eigenlijk wordt er dus water rondgepompt wat zo wel kan koelen als verwarmen. Wist je dat eigenlijk iedereen al een soort gelijk systeem in huis heeft? Namelijk je koelkast! Met een groot verschild, een airco kan ook verwarmen en kan daarmee als vervanger voor de CV ketel ingezet worden.

Verbouwing voor split unit airconditioning noodzakelijk?

Het installeren van een split unit airconditioning kan het best gedaan door een vakman. Je moet bij de installatie rekeninghouden met de volgende belangrijke zaken:

  • Leidingen? Er moet een koelleiding aangelegd worden van de binnen- naar de buitenunit. Bij een standaard installatie gaat is dit 3 meter koelleiding
  • Beugel? De buitenunit met staand geïnstalleerd worden. Bij een gevelinstallatie gebeurt dit doormiddel van een beugel die aan de wand wordt bevestigd. De unit kan ook op een plat dak of op de grond geïnstalleerd worden.
  • Stroomvoorziening? Binnen 1,5 meter van de binnenunit dient een stroompunt te zijn voor de aansluiting. Bij een split unit airco met 7,0 kw of meer is het mogelijk dat er een aanpassing gedaan moet worden in je meterkast omdat de airco dan krachtstroom of een 20A Traag zekering nodig heeft.

Elke woning en daarmee situatie is anders. Over het algemeen kunnen we stellen dat de aanpassingen die noodzakelijk zijn voor de installatie van jouw split unit airconditioning relatief mee vallen. Om te kijken wat dit voor jou betekent komen wij graag bij jou langs om samen te bepalen wat er mogelijk is in jouw woning, uiteraard is dit een vrijblijvend en kosteloos adviesgesprek.

Voordelen Airconditioning Split unit

Er zitten veel voordelen aan een split unit airconditioning, waaronder onderstaande voordelen.

  • Kan koelen én verwarmen
  • Weinig geluidshinder
  • Compact
  • Filtert ook de lucht
  • Energiezuinig
  • Hoog rendement

Nadelen Airconditioning Split unit

Een split unit airco is moeilijker te installeren dan een airco zonder buitenunit. Hierdoor ben je gebonden aan installatiekosten wat de aanschaf van een split unit airconditioning duurder maakt dan een mobiele airco. De airco zal ook het gehele jaar aanwezig zijn in de ruimte, ook als je hem niet gebruikt.

  • opbergen niet mogelijk
  • installatiekosten
  • duurder in aanschaf dan mobiele airco

Reinigingstips split unit airconditioning

Alle airco’s moeten geregeld gereinigd worden voor een optimale werking. De reiniging van een split unit airco moet zorgvuldig gebeuren en kan tijdrovend zijn. Mede hierdoor laten mensen deze reiniging vaak aan ons over, bijvoorbeeld eens per jaar. Wil je toch zelf aan de slag? Gebruik dan onderstaande tips.

  • Verwijder voor je begint de omkasting van de airco en maak deze goed schoon
  • Verwijder de filters en maak deze schoon met de stofzuiger, je weet dat alle stof is verwijderd als er geen stof meer vrijkomt bij het wapperen.
  • Reinig het vlotterbakje grondig met antibacterieel schoonmaakmiddel
  • Gebruik een stoomreiniger om de verdamper goed door te blazen, hiermee verwijder je vastzitten vuil en dood je bacteriën. Doe dit ook met de elektrostatisch filter.

De buitenzijde kan je eens per 2 jaar reinigen. Dit is, op de klim na, een stuk makkelijker dan het binnenwerk. Verwijder de omkasting en maak deze schoon, op deze manier kan de lucht weer ongehinderd naar buiten worden geblazen. Zorg er vervolgens voor dat je de rest van de unit even afstoft.

Veel gestelde vragen

Wat is een multi split airco?

Bij dit type airco worden er meerdere binnenunits aangesloten op één buitenunit, soms kunnen er wel tot 8 binnenunits aangeloten worden op één buitenunit. Denk je er over om meerdere ruimtes te koelen doormiddel van een vaste airco? Dan is dit een goede, duurzame keuze voor jou.

Is een airco duur?

De startkosten van een split unit airconditioning liggen tussen de €1.200 en €2.300 euro. Gemiddeld heeft een airco een levensduur van 12 tot 15 jaar wat de afschrijving klein maakt, tel daarbij de mogelijke besparing op van de stookkosten in de winter en dat is het dubbel en dwars waard.

Een airco of een warmtepomp?

Bij een warmte pomp denken mensen vaak aan grote, logge installaties. Maar niets is minder waar, want veel airco systemen zijn ook warmtepompen! Met een split unit airconditioning kan je bijvoorbeeld ook kan verwarmen. Hiermee kies je niet alleen voor comfort tijdens de warme dagen, maar ook tijdens koude nachten. Door je woning met een airco te verwarmen gebruik je stroom in plaats van gas, wat duurzamer en goedkoper is. Je CV ketel zal aanzienlijk minder gas verbruiken waardoor je tijdens het stookseizoen geld kunt besparen met jouw airco!

Wordt je verkouden van een airco?

Een groot temperatuurverschil kan een verkoudheid veroorzaken. Het is daarom ook af te raden om in de winter zonder jas de deur uit te gaan. En dat geldt eigenlijk ook voor jouw airco. Op het moment dat temperatuurverschil tussen binnen en buiten te groot is, vergroot je de kans op een verkoudheid. Het advies is daarom ook om een temperatuurverschil van maximaal 5°C aan te houden.
Daarnaast is er door het Corona virus ook veel gesproken over airco systemen in verband met de verspreiding van het virus. Een belangrijke kanttekening bij dit nieuws is dat dit airco’s betreft in publieke ruimtes. En wij gaan ervan uit dat jouw woning geen publieke ruimte is. Met andere woorden, een airco binnenshuis brengt weinig tot geen gezondheidsrisico’s met zich mee doordat de ruimtes gebruikt worden binnen één huishouden.

Maken airco’s lawaai?

Airco’s zullen altijd wat geluid maken, net als vele andere apparaten bij jou in huis. Veel airco’s maken op de hoogste stand geluid, maar dit is vaak een tijdelijk situatie om de ruimte in korte tijd te kunnen koelen. Als de gewenste temperatuur is bereikt zal de airco (automatisch) terug schakelen naar een lagere, stillere stand.

Maakt een split unit airconditioning geluid?

Een split unit airconditioning produceert weinig geluid. Dit komt omdat het onderdeel dat wel geluid produceert aan de buitenzijde van je woning wordt bevestigd. Onze split unit airco’s zijn dus fluisterstil.

Hebben de buren last van mijn airco?

Een buitenunit betekent dat jij binnen minder geluidsoverlast zult hebben, maar hoe zit dat met je buren? De grenswaarde is vastgelegd op 40dB (wordt mogelijk binnenkort verlaagd naar 35dB). De meeste modellen zijn afgesteld op deze grens en daarom produceren zij een acceptabel geluidsniveau voor jouw buren. Ondervinden de buren toch overlast? Dan kan een ombouw van de buitenunit nog verbetering geven.