Veelgestelde vragen over airconditioning 

- Hoe werkt een airconditioner?
- Hoe werkt een warmtepomp? (Zie ook duurzame energie: Warmtepompen.)
- Wat is een inverter?
- Single-split of multi-split?
- Wat is een VRF systeem?
- Airconditioning uitvoeringen.
 

Hoe werkt een airconditioner? 

Dit is een betrekkelijk eenvoudig natuurkundig principe gebaseerd op de toestand van een vloeistof(koudemiddel). Als deze vloeistof overgaat in damp (in de binnen-unit) onttrekt dit warmte aan de omgeving waardoor het in een ruimte kouder wordt. De warmte uit deze betreffende ruimte is feitelijk opgenomen in de damp.

Om deze warmte af te voeren wordt deze damp d.m.v. een compressor naar buiten afgevoerd, naar de buiten-unit. In deze buiten-unit koelt de damp weer af en gaat daardoor over in vloeistof. Het hele proces kan dan weer opnieuw beginnen. Om bovenstaande reden bestaat een buiten-unit dus altijd uit een buiten-unit én een binnen-unit.

Bij dit proces wordt bovendien vocht aan de ruimte onttrokken, wat eveneens een verkoelend effect oplevert. Wij geven onder aan de pagina een overzicht van de meest voorkomende uitvoeringen. 
 

Hoe werkt een warmtepomp? 

Dit is eenvoudig uit te leggen als u bovenstaande heeft gelezen. Een warmtepomp is namelijk hetzelfde proces, alleen pompt de compressor nu de andere kant op, waardoor de binnen-unit warmte afgeeft en de buiten-unit koud wordt (er wordt warmte onttrokken aan de buitenlucht). De toegevoerde energiebron is elektriciteit. Een warmtepomp is een extra functie van een airconditioner. 

De warmteopbrengst t.o.v. deze toegevoerde energie kan wel 6x zoveel zijn. Een uiterst zuinige manier van verwarmen met hoog rendement. Veel warmtepompen zijn daardoor gecertificeerd met een energielabel A. 

Verschillende uitvoeringen van warmtepompen: 
Een buiten-unit zoals hierboven beschreven is, staat zijn warmte of koude af aan de buitenlucht. Dit is uiteraard afhankelijk of het toestel in koel- of warmte bedrijf staat. 

Het is echter ook mogelijk om deze temperatuur wisseling af te geven aan een aardse bron, of een wegoppervlakte etc. Het maakt eigenlijk niet zoveel uit waaraan, als er maar genoeg capaciteit in gewisseld kan worden. Dergelijke warmtepompen zijn een zeer actuele en energiezuinige verschijningsvorm. 

Als binnen-unit kan er dan ook water gekoeld of verwarmd worden, wat dan weer uitermate geschikt is voor vloerverwarming. 
 

Wat is een inverter? 

Een inverter airconditioner en warmtepomp hebben een compressor welke harder of zachter kan draaien. Hierdoor ontstaat een lager stroomverbruik en een constantere temperatuur. Tegenwoordig zijn bijna alle airconditioners uitgevoerd als inverters. 
 

Single-split of multi-split? 

Een airconditioner of warmtepomp bestaande uit één binnen-unit en één buiten-unit wordt een single-split genoemd. Single-split toestellen worden massaal geproduceerd en zijn daarom lager van prijs. 

Een multi-split airconditioner of warmtepomp bestaat zoals de naam al zegt uit multi (meerdere) binnen-units op één buiten-unit. Productie hiervan vindt op kleinere schaal plaats en zijn dus wat hoger in prijs. Echter er hoeft maar één buiten-unit aangeschaft te worden, waardoor het prijstechnische omslagpunt bij +/- 3 units ligt. 

Naar boven
 

Wat is een VRF systeem?

Een VRF systeem bestaat uit meerdere airconditioners binnen-unit welke allen zijn aangesloten op één buiten-unit. Zeer geschikt voor kantoren met meerdere ruimtes. Iedere ruimte kan individueel de temperatuur regelen. 
 

Airconditioning uitvoeringsvormen:

Mobiele airconditioner: 
uitvoeringen kan een buiten- en binnen-unit samen in één apparaat, namelijk een mobiele airco. Deze airco voert zijn warmte dan af d.m.v. het afblazen via een slang van warme lucht naar buiten. Dit kan echter alleen bij kleine capaciteiten en niet als vaste opstelling. 

Airconditioning wand-unit(hoog): 
Binnendeel voor hoog aan de wand te monteren. Uit te voeren in single-split of multi-split. Als single-split units zijn deze het voordeligst in aanschaf. De toestellen hebben altijd een éénzijdige uitblaas. Retourlucht wordt gefilterd bovenin de unit. 

Airconditioning wand-unit(laag): 
Binnen-unit voor montage laag aan de wand of in sommige uitvoeringen kwart slag draaien voor tegen het plafond. Eveneens een éénzijdige uitblaas. Retourlucht wordt gefilterd bovenin de unit. 

Airconditioning cassette-unit: 
De cassette-unit wordt veelal toegepast in ruimten waar een verlaagd systeemplafond is. De grootste voordelen van cassette-units is de vierzijdige uitblaasmogelijkheid. 

Airconditioning satelliet-unit: 
Een satelliet airconditioner is een binnen-unit welke achter een verlaagd plafond wordt gemonteerd. Hierop wordt kanaalwerk aangesloten welke naar diverse inblaasroosters in eventueel verschillende ruimtes voert. 

Het is bij uitstek geschikt voor het gelijktijdig koelen of verwarmen van meerdere vertrekken. Ook zijn deze airconditioners zeer geschikt voor ruimtes met ongelijke plafonds en gecompliceerde of a-symmetrische ruimtes. 

Naar boven